Pseudonimul literar#Avatarul scriitorilor

Dex-ul defineste pseudonimul ca fiind: nume creat sau adoptat sub care care cineva isi ascunde adevarata identitate, folosit mai ales de autorii operelor literare, artistice.

Etimologic, cuvantul deriva din grecescul pseudos -nume fals si onoma-minciuna.
  In lumea literara este un obicei,  scrierea si publicarea operelor sub pseudonim, din epoci trecute si pana in prezent scriitorii sau transformat in altcineva atunci cand si-au asternut povestile pe hartie.  I.H. Radulescu numeste acest fenomen "una din boalele acestui veac".
  Boala sau nu, acest procedeu de a alege un alt nume sub care sa-ti publici cartea este legiferat si protejat, sub forma dreptului la pseudonim, prin art.54 din Decretul 31/1954 si prin L 8/1998 privind drepturile de autor si drepturile conexe.
De ce scriu autorii sub pseudonim?
 Motivele sunt variate. Spre exemplu scriitoarele au ales, in epoci trecute, dar si acum, sa foloseasca pseudonime masculine. In trecut scrisul si publicarea cartilor era considerat o activitate specifica barbatilor, astfel pentru a fi luate in seama femeile scriau sub nume masculine. Si astazi, pare ca, un roman care are un nume de autor de gen masculin pe coperta se vinde mai bine!  Daca acesta, numele, este format din initiale e si mai bine! Ex autoarea lui " Cele cinzeci de umbre ale lui Grey"  E.L. James, nume adevarat Erika Mitchell sau chiar "mama" lui Harry Potter, J.K Rowling (Joanne Rowling, numele adevarat) care a scris un nou roman, "The cuckoo's caling" sub pseudonimul masculin Robert Galbraith.
   Sa nu uitam de cele trei surori Bronte care au scris sub nume barbatesc(Acton, Currer, Ellis) pentru a putea sa-si publice munca literara.
  Scriitorii isi ascund identitatea dupa nume inventate sau imprumutate, pentru ca asta ar putea ajuta la o buna publicitate pentru carte, o tactica de marketing, deci, sau pentru ca adevaratul lor nume nu are o sonoritate potrivita cu subiectul cartii, cu intriga acesteia. Un pseudonim misterios contribuie, alaturi de titlul cartii, la potentarea firului povesti, o face mai captivanta inca de la deschiderea copertii. Scriitorii au vieti obisnuite, unii au  alte slujbe, au familie, platesc taxe , nimic interesant si fascinant. Pentru a spori farmecul, misterul unui povesti, scriitorii isi creaza propriul avatar, transformandu-se in altcineva.

Avatar-1 (in religia indiana) rencarnare succesiva a unei fiinte; 2 - transformare, metamorfoza
 
Poetul nostru national, Mihai Eminescu , se numea de fapt Eminovici, consoarta sa neoficiala, Veronica Micle se chema in realitate Ana Campeanu. Numele adevarat al Otiliei Cazimir, era Alexandra Gavrilescu. Lista poate continua in ceea ce priveste autorii romani care au scris sub pseudonim.
  Un autor poate sa scrie sub mai multe pseudonime ( ex: romancierul maghiar, Istvan Nemere,  a scris sub cel putin 41 de pseudonime)
  Alegerea pseudonimului este un pas aproape obligatoriu in procesul de creare a unui roman de succes.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Atacuri de panica. Anxietate. Ce sa facem cand avem un atac de panica?

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia