Palatul Culturii din Iasi. Complexul Muzeal National al Moldovei.

   In centrul Iasului se afla Palatul Culturii, cladire construita intre 1906-1925 in stil neo-gotic. Palatul a fost renovat in 2016 si reuneste sub incinta sa patru muzee, el fiind de altfel sediul Complexului Muzeu National Moldova: Muzeul de arta, Muzeul de istorie al Moldovei, Muzeul stiintei si tehnicii "Stefan Procopiu" si Muzeul etnografiei moldovenesti. Numele de palat al culturii il primeste in 1955, dupa ce in timpul razboiului a avut destinatia de cazarma si spital de campanie. In cadrul muzeelor au loc numeroase evenimente culturale, se regasesc atat expozitii permanente cat si temporare. Colectiile celor patru muzee sunt valoroase si inedite, multe din exponate avand valori inestimabile, reprezentand franturi de istorie si cultura romaneasca.

 Muzeul de arta  din cadrul Palatului Culturii de la Iasi, este primul muzeu de arta de pe teritoriul Romaniei.

Muzeul etnografic prezinta obiceiurile si traditiile din zona Moldovei. Aici poti vedea veritabile costume populare, si instrumente folosite de mestesugari in arta lor.

Muzeul stiintei si tehnicii are peste 11.ooo de exponate care povestesc evolutia comunicarii, a tehnicii redarii sunetului,a tehnicii fotografice precum si primele incercari in crearea masinilor de calcul(stramosii calculatoarelor de astazi)
Muzeele pot fi vizitate intre 10-17 de marti pana duminica.

Muzeul de istorie are ca scop reprezentarea intregii istorii a Moldovei de la origini pana in zilele noastre.
 Palatul culturii este asadar un simbol cu valoare turistica, arhitecturala, istorica si care acum indeplineste un rol de pastrator al memoriei timpurilor trecute, al evenimentelor marcante din viata romanilor intalnite in exponatele sale si prin evenimentele sale cultural educative.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar