Unde este castelul Corvinilor?
Cine nu a auzit de acest castel? Cine nu a vazut macar o data o poza a acestei impresionante constructii medievale? Castelul Corvinilor sau castelul lui Iancu de Hunedoara, este un cunoscut obiectiv turistic.Cu toate acestea, cu toata notorietatea sa castelul nu este asa vizitat de turisti cum ar merita. In ultimi cativa ani sau facut lucrari de reconditionare serioase, restaurarea se face in baza unui contract definantare cu fonduri europene, nerambursabil, in valoare de 5 milioane euro. Termenul de finalizare este 31 august 2021.
Castelul se afla in judetul Hunedoara, orasul Hunedoara. De la Timisoara la Hunedoara sunt 165 de km parcursi cu masina, in aproximativ 2h, de la Bucuresti la Hunedoara sunt 401 de km parcursi cu masina, in aproximativ 5h.
O prima fortificatie este stabilita de unii specialistii in domeniu ca datand din se XV-lea. In 1446 fortificatia e transformata in castel, incepe transformarea sa, de catre Ioan(Iancu) de Hunedoara. Castelul e construit pe un deal stancos,strajuit de raul Zalesti, si este o constructie in stil arhitectural gotic, reprezentativ pentru acest stil.
Numele Corvinilor e explicat de una din nenumaratele legende legate de acest castel. Numele este acela al familiei nobiliare care detinea acest castel dupa ce a fost primit in dar de catre tatal lui Iancu, de la Sigismund I de Luxemburx, regele Ungariei. Pe blazonul familiei se gaseste un corb care tine un inel in cioc. Legenda spune ca regele Ungariei are o aventura cu Elisabeta o femeie din Tara Hategului, pe care o da de sotie lui Voicu,tatal lui Iancu, pentru a o proteja pe ea si copilul sau nenascut. De asemenea ii da un inel de aur pe care Iancu de Hunedoara,copilul nelegitim, il va recupera din ciocul unui corb care-l furase.Mai tarziu intamplarea il va impresiona pe regele ungar acesta stabilind blazonul acestei familii ca fiind un corb cu un inel in cioc. Aceasta e pe scurt legenda. Se presupune ca numele Corvin vine de la corb.
Legendele, arhitectura unica la noi in tara a castelului, raul, podul, camerele si salile impunatoare, turnurile, fantana si istoria din jurul acestora fac din acest castel un obiectiv pe care trebuie sa-l vezi macar o data!
Comentarii
Trimiteți un comentariu