Inventarea telefonului. Controverse.

In 1871 inventatorul italian Antonio Meucci incearca obtinerea patentarii inventiei sale in domeniul telecomunicatiilor, pe care a numit-o teletrofono. Din pacate, lipsa mijloacelor financiare si poate ghinionul, a facut ca planul acestuia sa esueze. 

In 1877 Graham Bell obtine brevetul pentru inventarea stramosului telefoanelor de astazi. Bell se pare a lucrat in acelasi laborator cu Meucci, inspirandu-se din cercetarile acestuia. 

In lumea inventiilor asta se intampla des. O inventie e atribuita de obicei persoanei care reuseste sa o puna in practica asta nu inseamna naeaparat ca ideea originala apartine acestuia. 

Cel acreditat ca inventator, descoperitor, in cele din urma, s-ar putea sa fi avut, in cele mai multe cazuri asa este, o baza inspirationala formata pe ideiile colegilor sau a unor predecesori in domeniu. 

Inspiratia pentru cea mai folosita tehnologie in comunicatii, asa cum e in zilele noastre telefonul, a venit de la Robert Hook care in 1672 a creat primul telefon acustic, ceva asemanator cu paharele de plastic, sau cutiile de conserva legate cu o ata pe care le foloseam cand ne jucam in copilarie, pe post de telefon. 

Inventia codului Morse si a telegrafului, a creat teren propice pentru dezvoltarea unei tehnologii de comunicare pe distante mari in timp real. Si uite asa de la legaturile facute de operatori, de la telefoanele fix cu formare manuala la telefoanele pentru automobile, de la primele telefoane mobile de dimensiuni tip caramida, la cele de buzunar, de la blackberry la iphone, intreaga planeta este acum conectata prin cel mai utilizat gadget al mileniului!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Atacuri de panica. Anxietate. Ce sa facem cand avem un atac de panica?

Un obiectiv pe care nu poti sa-l ratezi daca vizitezi Budapesta#Castelul Buda