Transursoaia, povestea unui drum dintre Alba si Cluj.
Reabilitarea si asfaltarea drumului DN 1 in 2016, a facut posibil accesul spre o zona mirifica cu peisaje, izvoare de apa rece si proaspata la drum
intinderi de dealuri cu verdeata si gospodarii imprastiate ici si colo, de te intrebi, cum ajunge gospodarul acolo?! cu lacul de acumulare inconjurat de culmi impadurite.
face condusul pe acest drum o placere, putand sa te bucuri si ca sofer, de panoramele pe care le surprinde. Atentie insa la portiunile cu curbe, si la portiunea de drum ingustat din Alba care desi traverseaza o zona spectaculoasa, poate constitui un pericol atunci cand masinile se intalnesc din sensuri opuse.
Drumul se intinde intre Albac-Belis-Huedin, si se numeste Transursoaia.
La Belis, in Cluj, neaparat sa te opresti la lac.
Daca vrei o plimbare pe lac te plimba un "nea" in varsta, care pare a fi acolo de cand lumea.
Lacul are numeroase legende, cum ca ar ascunde o comoara, cum ca-i blestemat. Cert este ca lacul a inundat satul pe locul caruia se afla, fiind un lac artificial de acumulare construit in 1940 cu scop hidroenergetic, ceea ce a dus la stramutarea localnicilor si la inundarea catunelor, ruinele vechilor asezari mai zarindu-se si astazi, cand apa barajului scade.
Aici se afla si statiunea Fantanele, o mica statiune de interes national, nu prea bagata in seama de autoritatiile nationale, la fel ca multe din statiuniile odata adevarate perle, de pe teritoriul Romaniei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu