Transursoaia, povestea unui drum dintre Alba si Cluj.

Reabilitarea si asfaltarea drumului DN 1 in 2016, a facut posibil accesul spre o zona mirifica cu peisaje, izvoare de apa rece si proaspata la drum intinderi de dealuri cu verdeata si gospodarii imprastiate ici si colo, de te intrebi, cum ajunge gospodarul acolo?! cu lacul de acumulare inconjurat de culmi impadurite. Drumul se intinde intre Albac-Belis-Huedin, si se numeste Transursoaia. Asfaltul bun, marcajele vizibile,
face condusul pe acest drum o placere, putand sa te bucuri si ca sofer, de panoramele pe care le surprinde. Atentie insa la portiunile cu curbe, si la portiunea de drum ingustat din Alba care desi traverseaza o zona spectaculoasa, poate constitui un pericol atunci cand masinile se intalnesc din sensuri opuse. 
 La Belis, in Cluj, neaparat sa te opresti la lac. Daca vrei o plimbare pe lac te plimba un "nea" in varsta, care pare a fi acolo de cand lumea. Lacul are numeroase legende, cum ca ar ascunde o comoara, cum ca-i blestemat. Cert este ca lacul a inundat satul pe locul caruia se afla, fiind un lac artificial de acumulare construit in 1940 cu scop hidroenergetic, ceea ce a dus la stramutarea localnicilor si la inundarea catunelor, ruinele vechilor asezari mai zarindu-se si astazi, cand apa barajului scade. Aici se afla si statiunea Fantanele, o mica statiune de interes national, nu prea bagata in seama de autoritatiile nationale, la fel ca multe din statiuniile odata adevarate perle, de pe teritoriul Romaniei.
   Pentru cei care nu au fost niciodata pe acest drum, sa stiti ca merita vazut si strabatut! Drum bun!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Atacuri de panica. Anxietate. Ce sa facem cand avem un atac de panica?

Hyundai Elantra, noul model 2021. Cat costa prin programul Rabla?