Somnul-cuc, ciclide, gheparzi, hiene# locuitorii Africii
Lacul Tanganika din Africa este cel mai mare habitat de apa dulce din lume. Aici traiesc peste 1500 de specii de pesti si peste jumatate din speciile de ciclide de pe glob, unele gasindu-se numai aici.
Ciclidele isi tin icrele in gurapentru a le proteja de pradatori, pana la dezvoltarea lor completa si eclozarea puiilor. Acest proces poate dura trei saptamani, perioada in care pestele nu se va hrani.
In timpul fertilizarii oualelor depuse de femela, de catre mascul, o alta specie de pesti, ataca, de obicei in grup, locul depunerii icrelor, mancand ouale de ciclida si simultan depunandu-le pe ale lor. Femela ciclida va inghitii in graba oule pentru a le feri de acestia, si le va pastra in gura pana la eclozare. Nu are de unde sa stie ca printre icrele ei a inghitit si icrele celeilalte specii. Procesul de dezvoltare al ciclidelor nu va mai avea loc el fiind intrerupt mai devreme de eclozarea din gura mamei femela, a unor pui de peste din alta specie: somnul cuc (Synodontis multipunctatus)care a adoptat un comportament de inmultire parazitar .Puii sunt de cinci ori mai mari decat puii de ciclida si sunt complet dezvoltati. Ajunsi afara acestia vor consuma icrele de ciclida, incomplet dezvoltate si expulzate odata cu ei. Femela ciclida va proteja puii de somn -cuc ca pe proprii pui.
In Africa, in stepele din Kenya, traiesc cele mai mari turme de animale ierbivore migratoare. Ele sunt sursa de hrana pentru carnivorele din jurul lor. Desi s-ar crede ca vanarea lor ar fi usoara avand invedere numarul mare si diversificat de ierbivore, nu este chiar asa.
Unul dintre marii pradatori africani este ghepardul care vaneaza de obicei in grup, sub conducerea unui lider. Pentru ca vanatoarea sa aiba succes gheparzii trebuie sa se afle la 30 metri de prada fara a fi detectati. Lucru greu de facut, atacul esuand de obicei iar animalele din turma sunt puse in garda cu acesta ocazie. Insa cat ele sunt in alerta si sunt cu ochii pe gheparzii vizibili, alti gheparzi sau unul singur ocheste o tinta izolata si se strecoara camuflat de iarba si tufisuri pentru a ajunge cat mai aproape de ea si a incepe atacul. Atentia tintei este distrasa de gheparzii pe care ii vede. Acestia fac asta intentionat, creeaza diversiune pentru ca vanatoarea sa aiba succes.
In desertul Namib, traieste unul dintre cei mai rari pradatori ai Africii, hiena bruna. Aici sunt unele cele mai ostile conditii de viata de pe pamant. Temperaturile pot ajunge si la 60 grade celsius. Pentru a gasi hrana in acest mediu, hiena bruna parcurge si 30 km pe zi. Plajele nisipoase de la ocean sunt locul unde trebuie sa ajunga. Aici se afla ursii de mare, o specie de foca. Adultii sunt prea mari pentru hiena ca sa poata fi vanati, asa ca aceasta vizeaza puii de foca, dar acestia sunt bine protejati de mame. Insa hiena asteapta cu rabdare pana cand una din mame va intra in apa pentru a se racori, si atunci captureaza puiul lasat nesupravegheat.
Toate aceste animale ne surprind cu inteligenta, rezistenta si capacitatea lor de adaptare, ele sunt locuitorii de seama ai Africii dar din pacate activitatea umana are un impact devastator asupra tuturor speciilor africane fie prin distrugerea habitatului, fie prin braconaj, fie prin indiferenta. Elefanti sunt vanati aproape pana la exterminare(au mai ramas doar 350 000 de exemplare) pentru coltii lor de fildes folositi exlusiv ca ornament, se merita oare? Rinocerul este cea mai amenintata specie, vanata pentru cornul sau folosit de anumite popoare in medicina traditionala. Se merita oare? Pangolinul este cea mai vanduta vietate pe piata neagra, pentru solzii sai folositi in aceasi medicina traditionala. In cativa ani, nu multi, aceste specii nu vor mai exista, daca vom continua asa, se vor crea dezechilibre uriase in ecosisteme care vor pune in pericol existenta vietii pe pamant.
Comentarii
Trimiteți un comentariu