Cat de " noua" e "Noua Ordine Mondiala"?

Traim vremuri in care viziunea utopica a lui George Orwell, materializata in 1949 prin publicarea romanului 1984, este mai actuala ca oricand.
 Scrisa dupa razboi intr-o perioada dificila de refacere, de noi inceputuri cu reguli noi, cu tehnologii noi mostenite de pe urma conflictului mondial, cartea lui Orwell nu este o carte despre un anumit curent politic, despre o anumita ideologie, ci este o lume inchipuita care din intamplare se potriveste perfect cu structura societatii capitaliste din ziua de azi, ca si cu cea din trecut, precum si cu anumite guvernari extremiste, autoritare, dictatoriale. 

Preocuparea adevarata a lui Orwell este atitudinea individului vizavi de societatea, lumea in care traieste, de linia evolutiva si scopul in care aceasta se dezvolta. Ce simte cu adevarat fata de aceasta lume, o aproba sau o dezaproba? Se integreaza sau este un rebel, accepta confortul oferit de societate si renunta la tot ce ii cere aceasta si se supune regulilor fara sa carteasca, ba chiar sa le incurajeze sincer, din dorinta de a apartine unui grup, de obicei celui majoritar care detine puterea? Accepta schimbarile progresiste renuntand la libertati, drepturi, placeri, sentimente, intimitate, accepta restrictiile si austeritatea impuse de puterea autoritara de frica actiunilor coercitive promovate de aceasta? 

Va accepta individul impunerile societatii prin guvernele sale fara sa carteasca, se va schimba natura umana in asa fel incat individul va uita de nevoia sa de libertate, demnitate, integritate, dragoste, isi va pierde omul umanitatea, va deveni el doar un numar?  

Gandirea duplicitara a personajului principal, care este impotriva sistemului, se revolta prin nerespectarea, pe ascuns a regulilor, dar totusi merge in continuare la jobul sau de la minister si-i indeplineste sarcinile ingrate de a ascunde si rescrie istoria, de a modifica stirile dupa vointa puterii, de a denatura adevarul, participa la mitingurile organizate de putere pentru ca asa trebuie, se imbraca cum ii dicteaza guvernul, mananca ce i da guvernul, si e de acord cu asta, pare un experiment Miligram,   un experiment social de testare a obedientei cetatenilor in cazul unei sarcini neplacuta si revoltatoare, data de o autoritate. Majoritatea au indeplinit sarcina chiar daca nu erau de acord cu ceea ce presupunea ea.

Este un tipar care se repeta in viata de zi cu zi in cazul multora dintre noi, uneori fara sa ne dam seama alteori constietizand. Dubla gandire(double thinking) termenul folosit de Orwell, arata ca omul se naste cu constiinta nevoii de dreptate, adevar, solidaritate, dragoste dar care nu sunt sentimente potrivite si necesare pentru evolutia socetatii, din punctul de vedere al acesteia. Aceste sentimente, constitue cea mai mare infractiune pe care o poate savarsi un cetatean, "thoughtcrime", in termenul lui Orwell, crima gandirii. 

Thoughtpolice depista astfel de infractiuni, apoi persoana vinovata de crima de a se gandi la istorie, la trecut, dragoste, libertate, trai mai bun, informare, alta decat cea oferita de guvern, va trebui eradicata sau in cel mai bun caz reeducata, asemenea ganduri trebuie distruse. 

Trebuie sa mentionam ca alti cativa autori au abordat aceasta tema, o societate utopica in care omul e dezumanizat in numele progresului societatii. Aldous Huxley in "Noua lume" si Yevgeny Zamyatin in "Noi". 

Toate cele trei romane subliniaza natura umana si prezenta dorintelor inca din nastere, si necesitatea societatii de a le indeparta, de a le distruge. La Huxley selectia artificiala si drogurile sunt necesare pt a anihila sentimentele umane, la Zamyatin operatia pe creier, lobotomia e metoda prin care individul e scapat de natura sa umana, la Orwell folosirea torturii si a spalarii pe creier, neintrerupt, va duce la adaptarea individului la profilul cerut de societate. 

Distrugerea umanitatii, dezumanizarea indivizilor nu e usoara,  dar e posibila, asa cum se vede si in romanele celor trei.

Pentru ca oamenii sa poata fi controlati si prinsi in flagrantul gandirii, acestia trebuie sa fie supravegheati tot tipul oriunde s-ar afla . Supravegherea in cartea lui Orwell se face prin  "telescreenuri", aflate peste tot in orase in casele cetatenilor, si pe care nu aveai voie sa le inchizi niciodata.(  astazi acele "telescreenuri" sunt mobilele pe care le avem cu toti, si pe care niciodata nu le inchidem, si asta de bunavoie!). 

Pentru a intelege "lumea noua" asa cum e prezentata de Orwell, si, care e izbitor de asemanatoare cu lumea noua in care traim astazi , e recomandat sa cititi cartea. Prin sita propriei ratiuni, fiecare percepe o stire, idee, o situatie intr-un mod unic si, isi face propria sa parere, pe care, apoi, o pune in acord sau dezacord cu gandirea exterioara. 

Asta ne face oameni, unicitatea individuala a gandurilor noastre!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Protecție solară cu grad ridicat. SPF 30 și SPF 50.

Statiunea Parang-Petrosani, un loc feeric pe care multi nu il cunosc