Ce sunt caloriile? Adevarul despre calculul acestora!
Caloriile, cu totii am auzit de ele! Vorbim despre aportul caloric atunci cand ne alegem alimentatia sau despre cate calorii trebuie sa ardem atunci cand facem antrenament fizic. Insa stim oare sa raspundem la urmatoarea intrebare simpla?
Ce sunt caloriile?
Caloriile sunt o unitate de masura. Ele indica valoarea energetica a alimentelor.
Pe produsele alimentare , pe ambalajele acestora sunt mentionate valorile energetice ale acestora.
Cum sunt obtinute, calculate aceste valori?
Caculand valorile principalelor surse de calorii: Lipide, carbohidrati, proteine.
Exista deja numeroase informatii exacte despre alimente si cate calorii contin ele, tabeluri, estimari, repere.
Spre exemplu un cartof mediu contine 100 calorii.
Cartofi contin amidon de porumb care se va transforma in carbohidrati. Un mar mediu are 94 de calorii. Merele ca si celelalte legume si fructe, absorb lumina din atmosfera si o transforma in glucide si apoi in calorii.
Lipidele sunt a doua sursa importanta de calorii, proteinele a treia.
Pentru calcularea caloriilor se foloseste o masura medie de 4 calorii/gram in cazul proteinelor si carbohidratilor si 6 calorii/gram in cazul lipidelor.
Dar cat de corecte sunt numerele, calculele caloriilor?
Un studiu de laborator relevant, a recalculat numarul caloriilor inscriptionate pe anumite produse din supermarket si, s-a constatat ca, in majoritatea cazurilor exista o diferenta in plus sau in minus de calorii, intre 15-30 calorii. Insa aceasta marja e prevazuta de legea care reglementeaza acest domeniu .
Asadar calcularea "la sange", cum s-ar zice, a caloriilor nu va mai fi chiar asa exacta daca calculam dupa informatiile de pe etichete. Dar oare este chiar asa importat acest calcul? De ce ni-ar pasa asa mult de calorii?
Intr-o viata un om consuma 100 de milioane de calorii. Un barbat are nevoie zilnic de 2500 calorii iar o femeie de 2000 calorii. Pentru ca, da, in calcularea caloriilor ingerate si a celor consumate trebuie tinut cont de gen, greutate ca si bareme generale, apoi vin cele speciale care tin de fiecare individ.
Nu trebuie sa fim obsedati de calcularea caloriilor, important este sa dam atentie alimentatiei, putem face combinatii culinare gustoase si satioase folosind ingrediente cu un continut caloric mai redus. Spre exemplu piureul de cartofi cu unt putem sa-l inlocuim cu piure de cartofi si morcovi cu smantana, friptura facuta mediu ne ajuta sa ardem mai multe calorii atunci cand ne alimentam, pentru ca, si atunci consumam energie, decat o friptura fripta bine.
Pe langa alimentatie trebuie sa dam atentie miscarii, efortului fizic. Trebuie sa fim activi, nu trebuie neaparat sa mergem zilnic la sala chiar si o sesiune de treburi casnice, ne ajuta sa ardem calorii si sa ne mentinem in forma.
Cel mai important e sa tinem minte ca trebuie sa consumam atatea calorii cu cate ne-am alimentat, alminteri, daca avem calorii neconsumate, netransformate in energie, acestea se vor transforma in grasime. Iar daca vrem sa slabim, trebuie sa ne alimentam cu mai putine calorii si sa consumam, prin efort fizic, mai multe calorii!
Comentarii
Trimiteți un comentariu