În ce stațiune să mergi la mare în România?

Când zici Litoral Românesc si concedii făcute aici, zici Mamaia și Costinești. De departe doua din cele mai căutate stațiuni de pe Litoral.

 Apoi urmeaza Eforie Nord, Olimp, Saturn, Jupiter, Venus. Nu neapărat în ordinea asta, dar astea sunt arhicunoscutele stațiuni unde românii își petrec, an de an, concediile de la malul mării (atunci când nu merg in Bulgaria sau Grecia).

Stațiuniile oferă unitați de cazare, locuri de recreere, plaje numeroase.. Dacă Mamaia si Costinești sunt cunoscute ca și stațiuni ale tinerilor, renumele Mamaiei si cluburile ei de  "fițe" fiind faimoase, nu le mai discutăm aici, celelalte stațiuni sunt destinația diverselor categorii de vârsta și a bugetelor mici spre medii. 

 Tineri sau nu, cu bani sau fără,  cert e ca românii vin în numar mare în sezonul estival pe Litoral, dovadă  plajele supraglomerate din timpul verii.

 În ultimul timp, turiștii caută plaje mai retrase
unde să poți să te bucuri de nisipul fierbinte si de apa mării, făra să stai lipit de vreun concetățean necunoscut și posibil enervant.

 Asemenea plaje se gasesc la Tuzla, Corbu, Vadu doar că, pentru unele,  trebuie să depui un oarecare efort pentru a ajunge la ele, și probabil vei renunța la o parte din confortul pe care îl găsești pe plajele din stațiuniile consacrate, șezlonguri, terase și poate chiar la cazare. 

 O stațiune, între cele două extreme: plaje cunoscute cu confort, distractie, socializare si plaje aproape pustii, cu liniște și iz de sălbăticie dar fără condiții (grupuri sanitare, salvamari, restaurante), pare a fi, mica si uitata stațiune, Eforie Sud.

Faleza e înalta, nu foarte intinsă dar te lasă să surprinzi panorame cu întinderea albastră a mării, unită la orizont cu întinderea albastră a cerului, plaje mici dar îngrijite cu terase, pe faleză, sau improvizate din stuf si lemn, pe plajă. 

Sunt unele mai aglomerate, dar sunt și unele, ultimile, cum mergi spre Tuzla,mai putin aglomerate, inclusiv Plaja Pescarilor unde e interzis să te așezi
conform anunțului de pe tăblița din apropiere, care pare doar de formă, caci lumea își întinde prosopul, cearceaful, cortul, oricum.

E un miniport pentru bărcile de tot felul al pescarilor. Dacă vi dimineața aici și te nimerești odata cu venirea lor de pe mare, de la pescuit, te poți alege cu ceva pește proaspăt, guvide si rapane tocmai capturate. Poți să încerci și tu să pescuiești ceva, un guvid, poate,  stând așa cu undița pe un asemenea ponton si admirând asemenea priveliște!

Sau poți să cauți crabii care se ascund prin toate crăpăturile dintre pietrele imense, aproape de mal!

Apa are, aici la malul plajelor din Eforie Sud, o culoare foarte frumoasă, albastru turcoaz, parcă nu ești la Marea Neagră! Dar să lasăm pozele să vorbească de la sine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Constructie casa pasiva. Costuri.

Cele mai importante vitamine pentru cresterea imunitatii #C, D, E

Transursoaia, povestea unui drum dintre Alba si Cluj.