Inteligenta artificiala#AI, tehnologia viitorului.
Orice sarcina realizata de masini care inainte era considerata ca avea nevoie de inteligenta umana pentru a putea fi indeplinita, se numeste inteligenta artificiala. AI(artificial intelligence).
Inteligenta umana este vazuta ca fiind eficienta cu care dezvolti noi abilitati pentru a rezolva sarcini pentru care nu ai fost pregatit dinainte, pe baza informatiilor,datelor pe care le detii, sau cu alte cuvinte, cat de bine ne descurcam la a invata lucruri noi. Sistemele computerizate au o astfel de eficienta.
Inteligenta artificiala este peste tot in jurul nostru, computerele din ziua de azi, pe care le intalnesti in toate domeniile sub diferite forme, masinarii, utilaje, aparate mari, mici, simple sau sofisticate, sunt de fapt sisteme inteligente programate sa indeplineasca sarcini pe baza unor date. Inteligenta artificiala este deci tehnologie, tehnologia viitorului.
Sistemele IA au una sau mai multe comportamente asociate inteligentei umane: planificare, invatare, rationament, rezolvarea problemelor, reprezentarea cunostintelor, perceptie, miscare, manipulare, creativitate si chiar inteligenta sociala.
Abilitatea unui asemenea sistem de a se adapta, improviza intr-un mediu nou, sa-si generalizeze cunostintele si sa le aplice la situatii necunoscute se numeste inteligenta artificiala.
Sistemele inteligente care indeplinesc in urma unor date, informatii programate, o anumita sarcina o sarcina specifica(ex recunoastere faciala) se numesc inteligenta artificiala slaba(Narrow AI), iar sistemele asemanatoare intelectului uman, capabile sa se adapteze si sa invete sa indeplineasca sarcini variate fara o programare prealabila,ci doar in baza datelor asimilate, se numesc inteligenta artificiala puternica(General AI) .Pentru ca un asemenea sistem sa functioneze e nevoie de o cantitate enorma de date.
Aceste date, informatii sunt prelucrate in reteaua neurala care sta la baza unei masini care invata, ea copiaza modelul uman de conexiune a neuronilor. Este de fapt o retea interconectata de altgoritmi, care transmit date de la unul la altul.
Ex de retele neurale: RNN(recurrent neural networks) se folosesc la intelegerea unui text, recunoasterea vorbirii.
In anul 2020 au avut loc realizari notabile in domeniul AI.
Sisteme ca Generative Pre-trained Transformer 3 (GTP-3) pare sa fi dezvoltat abilitatea de a scrie si a vorbi ca o persoana umana, aproape despre orice subiect. Sau , AlphaFold 2 un sistem cu abilitatea de a determina structura 3 D a proteinei umane.
Odata cu aceasta evolutie a acestei tehnologii, apar si intrebarile: poate deveni inteligenta artificiala un pericol? Poate fi programata intentionat pentru sarcini distructive, negative? Poate folosi metode periculoase pentru indeplinirea unui scop chiar daca acesta este benefic? Va deveni inteligenta artificiala constienta de ea insasi va putea recunoaste si simula sentimentele, trairile afective umane?
Comentarii
Trimiteți un comentariu