Actiuni la bursa. Investitii

S-a afirmat adesea ca Bursa este sanctuarul capitalismului: Bursa din New York a fost aceea care a anuntat marea criza din 1929; cursurile Burselor nationale si internationale sunt urmarite cu atentie de toti responsabilii economici; bunurile vandute si cumparate aici sunt specifice capitalismului: "obligatiunile" si mai ales "actiunile" a caror dezvoltare a contribuit puternic la extinderea capitalismului in secolele 19-20. 

In sfarsit, sistemul de determinare a preturilor la Bursa este, in principal, legat de cerere si oferta, urmand un mecanism apropiat de cel descris de economistii liberali clasici.
 
Pe masura dezvoltarii industriale si comerciale, nevoile de capital au devenit din ce in ce mai importante. 

Un singur singur individ sau un grup mic nu poate aduna suma de bani necesara pentru crearea intreprinderilor de navigatie sau cai ferate. Pentru a raspunde acestei nevoi de capitaluri, s-au constituit intreprinderi al caror capital era impartit in actiuni. Aceste intreprinderi se caracterizeaza prin faptul ca proprietarii lor nu sunt raspunzatori de datoriile intreprinderii in afara de suma pe care au adus-o pentru a obtine titlurile de proprietate. In caz de faliment, ei pierd miza lor initiala, dae nu vor fi, in afara de cazuri foarte speciale, urmariti pentru celelalte bunuri ale lor. 

Aceasta forma de intreprindere inlesneste concentrarea capitalurilor importante. Nu este obligatoriu ca diferitii proprietari sa se cunoasca, numai rentabilitatea sperata a activitatii determina participarea asidua a detinatorilor de capital la mersul societatii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar