Ce cauzeaza incalzirea globala? Cauze naturale si cauze provocate de activitatea umana.

  Schimbarile climatice sunt din ce in ce mai frecvente si afecteza intregul mapamond.
  Calota glaciara se topeste intr-un ritm ingrijorator de accelerat ceea ce duce la cresterea nivelului oceanului planetar si la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme(seceta, precipitatii si valuri de caldura exagerate).
  Toate acestea sunt consecinte ale incalzirii globale#cresterea continua a temperaturilor medii ale atmosferei inregistrate in imediata apropriere a solului.

  Incalzirea globala a existat dintodeauna, fenomenul cosmic de maximum solar care alterneaza cu etape de glaciatiuni terestre, minimum solar.
Efectele ei sau vazut si se vor mai vedea: -cresterea nivelului marii
            -clima extrema
            -extinctia anumitor specii din fauna si flora
            -efecte asupra organismului uman.
  Care sunt cauzele principale? Desi exista si cauze naturale : radiatia solara si miscarea axul orbitei pamantului, se pare ca activitatea umana determina aceste cauze:
   -metanul provenit din agricultura, cresterea animalelor ,extractiei petroliere
   -defrisarile masive
   -fertilizarea chimica a culturilor agricole
   - dioxidul de carbon emis de termocentrale si de vehicule
 -  aerosoli antropici(in acest caz sau luat masuri pentru diminuarea acestei cauze-inlocuirea cloroflourcarburilor CFC, cu hidroflourcarburi HFC-,fiecare spray, folosit mai ales in industria frumusetii, elimina la pulverizare acesti aerosoli care la un moment dat erau principala cauza pentru marirea gaurei in stratul de ozon).
 
  Acum 5000 de ani I.Hr, cand oamenii au inceput sa cultive orezul nu aveau cum sa stie ca 2,5% din incalzirea climatica indusa de om e atribuita, in zilele noastre , cultivarii orezului, campurile inundate de orez emit metan(un gaz puternic cu efect de sera) si oxid de azot.
 Nici atunci cand omul a domesticit primele animale si au aparut primele turme de vite si ovine, nu avea de unde sa stie ca acestea produc cantitati mari de metan in timpul digestiei care e eliberat in atmosfera.
  Oamenii se gandeau la supravietuire, la cum sa-si produca si sa-si procure hrana controlat, pentru o minima siguranta, un trai mai bun. 
 Si astazi intreprindem diferite activitati pentru a ne asigura supravietuirea si dezvoltarea. Insa astazi, noi, spre deosebire de stramosii nostri, detinem tehnologii avansate#inteligenta artificiala, cunostiinte avansate care sa ne faca constienti de consecintele actiunilor noastre asupra planetei.
 Vom putea renunta oare la acele activitati daunatoare planetei si amenintatoare pentru viata de pe Terra, in detrimentul confortului nostru?
 Evident va fi nevoie de un efort la nivel global. Vom putea face asta?Va fi preocuparea pentru supravietuirea planetei o prioritate globala? cum vom face asta, schimband radical mersul omenirii sau adaptandu-ne la conditiile extreme ce vor avea sa apara? Care vor fi costurile?
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar