Sursa de vitamina D, iarna # Ciuperci cu mamaliguta cu branza

E bine stiut ca vitamina D joaca un rol important in mentinerea unei bune imunitati,  precum si in optima functionare a organismului uman. 

Ea se obtine in mod natural prin expunerea organismului la soare, prin intermediul pielii. Dar ce facem, in lunile de iarna, cand soarele este scump la vedere? 

Putem sa luam suplimente  de vitamina D, sunt o multime de variante pe care le gasim in farmacii, dar nu este tocmai o modalitate ideala, aceste suplimente fiind de sinteza ,adica create artificial. 

Asadar, cum facem, sa obtinem aceasta vitamina dintr-o sursa naturala, in toiul iernii? Pai, facem ce faceau bunicii si strabunicii nostri, care nu aveau acces la farmacii si la medicamentele pe care acestea le asigura, luam vitamina D din alimentatie, la fel ca pe celelalte vitamine! 

Iata o reteta veche, dar actuala in acelasi timp , usor de preparat si foarte sanatoasa, care in aceste luni friguroase ne asigura o parte din cantitatea de vitamina D necesara precum si alte vitamine pentru o buna functionare a organismului. 

Sa incepem anul cu o reteta delicioasa :Ciuperci cu mamaliguta cu branza si smantana! Ciuperci puteti folosi orice sortiment, se stie ca acestea  contin o cantitate insemnata de vitamina D, bunica folosea ciupercile de padure, hribi ghebe, care,  dupa culegerea lor toamna, au fost uscate si puse la pastrare pentru iarna. De asemenea erau puse si la murat. 

Ciupercile Champinions gasite in orice supermarket sunt la fel de gustoase si sanatoase. Le taiem feliute si le punem la prajit asteptam sa scada apa lasata de ele ,adaugam usturoi ras, si le lasam pe foc pana se rumenesc. Doamne ce miros! 

Alaturi am pus apa la fiert pentru mamaliguta , cand da in fiert adaugam incet malaiul, si, amestecam energic, incontinuu,  pana cand mamaliga e fiarta. Cum stim ca mamaliga e fiarta? pont de la bunica: cand se desprinde usor de pe oala, de aceea se rastoarna din ceaun sau oala pe un fund de lemn, daca pica toata dintr -o miscare, fara sa se lipeasca de oala, inseamna ca: mamaliga- i gata! 

Vitamina D din ciuperci face casa buna cu calciul, acest mineral ajuta la absorbtia vitaminei iar aceasta asigura fixarea lui in oase. Deci, cand servim ciupercutele peste care am presarat patrunjel verde (sursa importanta de vitamina C) sau ceapa verde,
 peste mamaliguta alaturata radem branza si putem pune si o lingura de smantana sau iaurt, lactatele avand un continut ridicat de calciu.  Pofta buna!

   Si sanatate-n farfurie !

Comentarii

  1. In lunile cu " R " este indicat sa consumi vitamina D - O reteta delicioasa ( azi o sa o gătesc) insa nu îti va conferi necesarul zilnic. Eu am ales brandul nr 1 in lume . 😉
    Nutrilite

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Constructie casa pasiva. Costuri.

Cele mai importante vitamine pentru cresterea imunitatii #C, D, E

Transursoaia, povestea unui drum dintre Alba si Cluj.