Sinestezia, capacitatea de a mirosi culori, de a vedea gusturi
Ce este sinestezia?
Atribuirea unei experiente senzoriale, unui stimul caruia in mod normal nu-i corespunde, se numeste sinestezie ("auzirea culorilor", "mirosirea sunetelor", "vederea aromelor").
Astfel, sunt oameni care, daca vad culoarea rosie, simt un anumit miros intepator sau oameni care atunci cand privesc un tablou aud diverse sunete, melodii, sau oameni care vizualizeaza gustul asociindu-l cu imaginea unor obiecte.
Exemple de sinestezie:
-asocierea unui peisaj gri intunecat cu gust amar
-asocierea culorii roz cu ceva dulce
-asocierea anumitor litere sau cifre cu flori
-asocierea obiectelor cu gustul ex:vederea unei cani albe provoaca senzatia bautului de lapte
Sinestezia este o boala?
Nu, sinestezia nu este o boala. Nu este considerata o tulburare psihica. Este un fenomen senzorial foarte putin studiat, dar care, in ciuda faptului ca este asa putin cunoscut, se intampla destul de des in viata de zi cu zi, fiecaruia dintre noi, intr-o masura mai mica sau mai mare.
Cauza producerii lui nu este inca cunoscuta. O teorie ar fi legata de pierderea mielinei, care duce la determinarea neuronilor sa impiedice transmiterea impulsurilor nervoase, astfel ca unii neuroni responsabili de transmiterea unor anumite informatii senzoriale o fac in acelasi timp, producandu-se un blocaj care determina aparitia unor asocieri neobisnuite de senzatii.
Aceasta activare senzoriala incrucisata poate avea ca si cauza o mutatie genetica care poate fi transmisa ereditar.
Reactii sinestetice au fost observate in cazurile unor persoane aflate in recuperare dupa traumatisme craniene sau AVC. S-a constatat ca este modul creierului de a se recupera printr-o activitate haotica a neuronilor.
Asocierea intre numere, culori, mirosuri, persoane, actiuni o facem cu totii in fiecare zi influentati fiind de cunostintele noastre si imaginatia noastra.
Perceptia generala, de bun simt obisnuita, este ca mirosul il respiri il simti, nu il vezi cu ochiul liber. Sunetul il auzi, cu urechea, nu il poti vedea .Culorile le vezi, nu le gusti cu papilele gustative. Cu toate astea poti"gusta", "auzi" o culoare, "vedea" o melodie.
Sinestezia este modul de percepere a lumii inconjuratoare intr-un mod diferit, neobisnuit, un mister dintre multe altele, cand este vorba de modul in care functioneaza creierul nostru.
Cei care experimenteaza reactii sinestezice nu sunt grav afectati, si in mare parte nu constientizeaza asta.
ln domeniul artelor si a muzicii, fenomenul sinestezic este unul comun fiind considerat rezultat al creativitatii, al talentului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu