Marea resetare, a 4-a revolutie industriala

Klaus Martin Schwab s-a nascut in 30 martie 1930 in Ravensburg, Germania si este un inginer, profesor si economist german cunoscut ca fonndator si director general al Forului Economic Mondial(World Economic Forum).

Foto WEF forum

Klaus Schwab a infiintat WEF in 1971 ca fundatie non-profit care se angajeaza sa imbunatateasca situatia globala, privitoare la investiile in inovatiile tehnologice, la mediu, la conduita comuna care trebuie adoptata de statele lumii pentru o dezvoltare economica si finaciara bazata pe echitate, sustenabilitate si crearea unui viitor "verde".

Marea resetarea inceputa in 2020

Intalnirea anuala a WEF din iunie 2020 s-a desfasurat sub denumirea de  Marea Resetarea  si tot sub aceasta denumire se va desfasura si a 51-a intalnire a WEF care va avea loc anul acesta in luna mai la Lucerna.

Principalele idei discutate la aceasta intalnire privesc crearea unei cai, "rezilienta, corecta si sustenabila", in rezolvarea problemelor generate de schimbarile climatice, inegalitatea sociala, saracia. Investitia in stiinta si tehnologie pentru stimularea inovatiilor in aceste domenii este de asemenea un obiectiv de interes viitor. 

In lumea postpandemica statele vor cauta o imbunatatire a sistemelor medicale si sociale petru o mai eficienta si sigura functionare a lor, iar piata muncii va cunoaste o dezvoltare, o recalibrare, spre exemplu "munca de la domiciliu" nu va mai fi privita ca un mod exceptional de desfasurare a muncii, ca pana acum, ea va deveni un mod obisnuit de prestare a muncii, ca urmare a dezvoltarii domeniilor telecomnicatiilor si a tehnologiilor informatice.  Entitatiile economice si industriale vor cunoaste schimbari importante care vor vor avea efecte asupra statelor, corporatiilor, indivizilor. 

Ideiile dezbatute in cadrul forumului pot fi citite in cartea" Covid 19. Marea resetare" avandu-i ca autori pe Klaus Schwab si economistul francez Thierry Malleret.
Foto WEF forum 2020

A 4-a revolutie industriala. Ce presupune ea?

Prima revolutie industriala a avut la baza inventarea motorul cu aburi care a facut posibila dezvoltarea transportului de bunuri si persoane, prin creare cailor ferate, marfurile fiind transportate mai usor, mobilitatea fiind mai facila. Toate acestea au dus la cresterea pietei economice si la dezvoltarea fabricilor industriale. Cea de a 2-a revolutie industriala a avut la baza aplicarea stiintei la productia de masa. Inventarea electricitatii a dus la  dezvoltarea productiei de linie care va inlocui manufactura. A 3-a revolutie consta in inceputul digitalizarii.

A 4-a revolutie industriala consta in dezvoltarea de noi tehnologii bazate pe digitalizare cum ar fi inteligenta artificiala, realitatea augmentativa, robotica, imprimanta 3D, editarea genomului.

Toate aceste noi tehnologii vor influenta modul in care bunurile sunt produse, distribuite, valorificate.

Granita dintre lumea digitala si cea fizica devine din ce in ce mai blurata.
Impactul asupra societatii, a sistemelor politice si asupra identitatii umane va fi unul pronuntat in anii ce vor veni, lumea este intr-o schimbare radicala.

Schimbarile aduc cu ele noi oportunitati de dezvoltare si imbunatatire a mediului si a calitatii vietii in general, dar cu toate astea, deturnarea scopului lor pentru profitul unui grup restrans de speculanti, este posibila, iar impactul global poate fi extrem de negativ.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia