Opusul efectului placebo, efectul nocebo sau consecinta gandirii negative

Gandurile, emotiile ne influenteaza sanatatea psihica si fizica. Astfel, o gandire pozitiva, emotiile sanatoase ne ajuta sa ne concentram mai bine in luarea deciziilor pe care trebuie sa le facem zilnic, fie ca privesc un eveniment important din viata noastra sau rutina noastra zilnica. 

Tot astfel, o gandire negativa duce la dezvoltarea unor emotii coplesitoare, stresul de zi cu zi daca nu este gestionat adecvat, poate sa duca la deteriorarea sanatatii noastre. 

Problemele si situatiile dificile, cu care avem de a face cu totii in viata, au o legatura directa cu sanatatea noastra fizica. Exagerarea gravitatii acestora, intoarcerea pe toate partile a unei probleme fara rezolvare, concentrarea numai pe situatii negative, nu pot avea decat rezultate daunatoare pe  care, in mare parte, noi le-am determinat.

 Putem crea singuri efecte negative gandindu-ne prea mult la ele, acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul nocebo.

Nocebo inversul efectului placebo

Testarea clinica a medicamentelor pentru dovedirea eficientei acestora foloseste ca parghie demonstrativa efectul placebo.
Testul propriu-zis consta in administrarea medicamentelor unui grup de subiecti, dintre care o parte vor lua fara sa stie medicamente placebo(fara valoare activa sau cu continut de substanta neutru, exemplu:  pastile cu glucoza). Daca efectele asupra celor care au luat intr-adevar medicamentul testat sunt mai bune decat asupra celor carora li s-a administrat un medicament placebo, atunci rezulta ca medicamentul e eficient.

Efectul placebo nu este un tratament efectiv, este mai mult o ameliorare a simptomelor bolii pe o perioada determinata de timp prin inducerea in constiinta pacientului ca este tratat cu medicamentul adecvat si eficient pentru afectiunea sa. Este un tratament fals dar care in ciuda acestui fapt pare sa aiba efecte reale in imbunatatirea starii fizice a pacientului, chiar daca este pentru o perioada scurta de timp.

Cunoscut ca fenomen inca din sec XVII- XVlII,  vindecatorii, din aceea vreme, folosindu-se de acest "tertip" de sugestionare prin administrarea de  plante si substante cu proprietati asemanatoare pentru a trata bolile si ranile sau din contra pentru a simula existenta unei boli prin crearea simptomelor acesteia, efectul placebo/nocebo este acum recunoscut ca termen tehnic in medicina.

Efectul placebo a fost sesizat ca fenomen care merita studiat stiintific in timpul Primului Razboi Mondial cand la un momendat, din lipsa medicamentelor pentru calmarea durerilor, soldatilor raniti li se administra pastile de glucoza spunandu-li-se ca sunt  analgezice. Curios starea acestora se ameliora.

Reversul sau efectul nocebo a fost observat mult mai tarziu. 

Termenul a fost introdus in medicina in anul 1961 de catre Walter P. Kennedy pentru a desemna efectele negative rezultate intr-un experiment placebo.

Acum termenul defineste simptomele unui pacient dezvoltate ca reactie la informarea acestuia cu privire la efectele secundare cu caracter negativ ale unui tratament sau interventie medicala.

Efectul nocebo se presupune ca are loc atunci cand gandurile negative ale unui bolnav cu privire la tratamentul care ii este administrat, fac ca insasi rezultatul tratamentului sa fie negativ sau mai daunator decat ar trebui sa fie.
 
Cum se explica in termeni simpli, fenomenul?

Emotiile negative provoaca anxietate. Aceasta duce la o crestere a tensiunii arteriale si la o dereglare a circulatiei vasculare. Rezultatul unui sistem cardiovascular dereglat este deteriorarea sistemului imunitar. Un sistem imunitar slabit permite aparitia si dezvoltarea bolilor sau favorizeaza esecul tratamentelor administrate pentru vindecarea unor afectiuni.

Stresul este o reactie normala a organismului in caz de pericol determinandu-l pe acesta sa se apere. Reactiile organismului pot fi de fuga, lupta sau blocaj.

Primele sunt reactii ale stresului de alerta. Reactii normale si benefice.

Blocajul insa este o reactie a stresului de anticipatie, stres care daca a fost resimtit o perioada lunga de timp in mod constant va duce la tot felul de reactii fizice, emotionale si intelectuale deficitare si daunatoare. 

Unele dintre ele pot duce la stari constante de anxietate care in timp fie provoaca boala fie impiedica vindecarea ei.

 Un studiu realizat la Universitatea Tehnica din Munchen in 2012, referitor la efectul nocebo a constatat ca acesta este un fenomen real si care se produce des, ceea ce a adus in discutie conflictul care poate aparea intre obligatia medicului de a informa pacientul cu privire la riscurile si efectele secundare care pot aparea in cazul administrarii unui tratament, medicament, vaccin si necesitatea de a-l proteja de efectul negativ pe care aceste informatii il pot produce asupra starii sale de sanatate. 

In concluzie, sanatatea noastra poate fi influentata nu doar de substantele active din medicamente, tratamente, diete, ci si de o conduita cognitiva pozitiva. 

Autosugestia poate avea un rol decisiv in desfasurarea proceselor psihice si fizice cu consecinte faste sau nu asupra vietii noastre.

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming