Israel. In ce an s-a infiintat ca stat?
Israelul a fost declarat, oficial, stat independent, in mai 1948, avandu-l ca prim ministru pe David Ben Gurion.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, foarte multi evrei, din Europa si de pretutindeni, sau retras in urma persecutiei regimului nazist in Palestina, aderand la zionism, o miscare concentrata pe crearea primului stat independent evreiesc.
Palestina se afla de la sfarsitul Primului Razboi Mondial (pana in 1917 a facut parte din Imperiul Otoman) sub control englezesc, astfel a fost posibila ratificarea Declaratiei Balfour prin care britanicii sugerau din timpul Primului Razboi, posibilitatea evreilor sa se stabileasca in Palestina, pe vechiul Pamant Sfant, pe care acestia il considerau casa, locul obarsiei lor. Acesta declaratie a fost facuta cu scopul Aliatilor de a fi sustinuti in razboi. Declaratia nu a fost agreata de arabi.
David Ben Gurion a devenit un vehement contestator al mandatului britanic de control in Palestina, dupa ce acestia si-au incalcat intelegerea consemnata in Declaratia Balfour si au tinut partea arabilor in detrimentrul evreilor, care emigrau in Palestina intre cele doua razboaie, restrictiondu-le aceasta posibilitate.
Arabii din Palestina sau opus zionismului, si drept rezultat a luat nastere o miscare nationalista araba.
In 1947 ONU aproba planul de impartire a Palestinei intr-un stat evreu si unul arab, insa arabii nu au fost de acord cu aceasta partajare.
Pentru evrei proclamarea statului Israel a fost un motiv de bucurie, umbrit insa de conflictele care au izbugnit imediat ce acesta a luat nastere.
Cinci state arabe, Egipt, Libia, Liban, Iordan si Iraq au invadat teritoriul incepand astfel razboiul arabo-israelian din 1948.
Au urmat o serie de conflicte si acte de violenta intre israleiti si arabi:
-Criza Canalului Suez 1956
-Razboiul de sase zile 1967
-Razboiul Yom Kipur 1973
-Razboiul libanez 1982
-Prima intifada palestiniana 1987
-A doua intifada palestiniana 2000
-Al doilea razboi libanez 2006
-Razboaiele Hamas 2008, 2012, 2014
Documentare: history.com; biography.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu