Catalizatorul auto. Contine aur si platina?

Ce este un catalizator?

Catalizatorul auto este o componenta a masinilor care face parte din sistemul de evacuare si ajuta la transformarea si eliminarea gazelor nocive din autovehicule.

Combustibilul ars, folosit pentru ca masina sa primeasca energie si sa poata functiona, este transformat in gaze de esapament si evacuat in afara autovehiculului.

Catalizatorul, pentru a-si putea indeplini functia, aceea de a transforma gazele in vapori cu nivel scazut de CO 2 , are in compozitia sa metale pretioase precum aurul, platina, radiul. Aceste metale sunt cunoscute ca buni catalizatori care determina reactii chimice ce transforma gazele nocive in unele mai putin daunatoare inaite de a fi evacuate in atmosfera.

Cate grame de metal pretios contine un catalizator auto?

Catalizatorul auto este facut din ceramica. Aceasta poate contine intre 3-7 grame de metal pretios precum platina si aurul in functie de marimea masinii si de greutatea catalizatorului. In catalizatoarele masinilor de mare tonaj( tiruri, camioane, se pot gasi si 15 g de metal pretios). Radiul si paladiul se gasesc si ele in cantitati de 0, 5 - 0, 8 grame.

Catalizatoarele auto, tinta hotilor.

In ultimii ani , mai ales in orasele mai mici din tara, s-au raportat un numar crescut de furturi de catalizatoare.
Evident acestea sunt sustrase pentru compozitia lor valoroasa.

Prin procesarea chimica a continutul ceramicii catalizatorului, se pot izola si extrage metalele pretioase. Evident nu este o activitate la indemana oricui, dar sunt indivizi care sau "specializat" in asemenea proceduri. Exista retele si centre care se ocupa de achizitionarea catalizatoarelor si extragerea metalelor pretioase din acestea.

De aceea e bine, sa parcam autoturismul in locuri populate si luminate sau supravegheate video, pe teren cat mai plat, si sa luam in considerare  prinderea catalizatorului cu coliere antifurt. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia