Duminica Floriilor. Traditii crestinesti

In duminica Floriilor, zi care deschide Saptamana Mare, crestinii ortodocsi sarbatoresc Intrarea Domnului Iisus Hristos in Ierusalim.

Numele de Florii al sarbatorii vine de la faptul ca in perioada in care Iisus a intrat in Ierusalim avea loc o sarbatoare romana in numele zeitei Flora.

In aceasta saptamana numita si Saptamana Patimilor la liturgia de seara, se citesc Deniile care amintesc cronologic de suferintele indurate de Mantuitor de la ajungerea sa in Ierusalim si pana la sacrificarea sa, prin rastignire, pe dealul Golgotei.

Ramura de salcie sfintita, in traditia de Florii

Ramurile de salcie dupa ce sunt sfintite, la biserica, dupa slujba de Florii, sunt aduse de crestini acasa si pastrate la icoane de-alungul intregului an, pentru ai feri de boli si pentru a binecuvanta intreaga casa si pe toti cei care-i calca pragul.

Ele sunt un simbol, al bucuriei si al renasterii vietii. Obiceiul reda entuziasmul si fericirea oamenilor care l-au intampinat pe Iisus Hristos la intrarea in Ierusalim tinand crengi de maslin in maini.

A doua dezlegare la peste

De Flori se mananca peste. Este A doua dezlegare la peste dupa cea de Buna Vestire. Dupa cele patruzeci de zile de post, crestinii pregatesc mamaliguta cu mujdei si pestele prajit, asa cum se face din mosi stramosi, respectand traditia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Constructie casa pasiva. Costuri.

Cele mai importante vitamine pentru cresterea imunitatii #C, D, E

Transursoaia, povestea unui drum dintre Alba si Cluj.