Fierul de calcat pe carbune. "Ticlazaul" a devenit un obiect "vintage"

Fierul de calcat pe carbune era acel obiect folosit pana nu de mult de bunicile noastre pentru a calca hainele. Era facut din fier, practic un recipient prevazut cu capac in care se baga jarul aprins din soba, si care era manevrat cu ajutorul manerului masiv de pe capac. 

Asemenea fiare de calcat erau foarte grele si erau dificil de folosit. Mai exista si pericolul de arsura, daca era atins din greseala sau de deteriorare a hainelor din cauza scanteilor de jar aprins care sareau din el.

In tara noastra acest fier era cunoscut sub denumirea de ticlazau mai ales in partea Ardealului si a fost folosit, in mediul rural unde electricitatea lipsea, pana in anii 2000. Inca se mai foloseste in anumite gospodarii, rar, dar se foloseste.

 In pietele de vechituri se gaseau mii de asemenea obiecte de diferite marimi cu diferite ornamente unele in stare excelenta altele deteriorate.

  
Acest fier a devenit un obiect vintage pe care il gasim in magazinele de antichitati, iar cele cu adevarat vechi si cu o anumita istorie in spate ajung sa aiba o valoare ridicata. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar