Soarele imbatraneste pielea? Cum se poate mentine pielea mai tanara? Ritualuri de ingrijire a pielii.

 Pielea are multiple functii: de la protejarea organelor interne si mentinerea homeostazei, la perceptia senzoriala si a temperaturii si durerii. Ea acopera o suprafata de aproximativ 2 metri patrati fiind cel mai mare organ al corpului. In acelasi timp fiind in permanenta expus actiunii factorilor externi este si cel mai sensibil organ.

Structura pielii:
 
-epiderma este compusa din 5 straturi care se renoiesc si se exfoliaza constant, proces de regenerare prin care pielea isi mentine luminozitatea si aspectul sanatos. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta, acest proces incetineste.
 
 -derma este cel mai geos strat al pielii si este format din fibre de tesut conjunctiv. Se caracterizeaza prin elasticitate si rezistenta ridicate. In acest strat exista terminatii nervoase care sunt responsabile de procesele senzoriale.
  Una din componentele cele mai importante din derma este colagenul(75% din derma)
Acidul hialuronic este o alta componenta a dermei responsabil pentru hidratarea corespunzatoare a pielii. Nivelurile de colagen si acid hialuronic din piele scad odata cu varsta.

 -hipoderma este cel mai profund strat al pielii si este format in mare parte din grasimi si, intr-o masura mai mica, din tesut conjunctiv. Tesutul subcutanat joaca un rol important in termoreglare si, in plus, sprijina si mentine cantitatea de nutrienti.

Cand si de ce apar ridurile?
 
  Ridurile atunci cand tesutul conjunctiv este degradat- pielea devine mai subtire, isi pierde elasticitatea si capacitatea de a lega moleculele de apa. Procesul metabolic incetineste odata cu varsta, iar regenerarea fibrelor de colagen este mai putin eficienta. O dieta bine echilibrata, bogata in nutrienti, este esentiala pentru o piele cu aspect sanatos.

Ingrijirea corecta a tenului pas cu pas.

 1. Indepartarea machiajului este o etapa esentiala a rutinei de ingrijire a tenului, deoarece indeparteaza produsele cosmetice, impuritatile si acumularea de sebum de la suprafata pielii.
 2. Curatarea pregateste pielea pentru regenerare si schimb de oxigen.
 3. Exfolierea pielii de doua ori pe saptamana elimina celulele moarte, netezeste suprafata si reduce riscul de aparitie a imperfectiunilor la nivelul pielii.
 4. Masca faciala, in functie de tipul folosit, poate calma iritayiile aparute in urma procesului de exfoliere a pielii.
 5. Folosirea unui produs hidratant potrivit varstei si tipului de piele.
 
Bine de stiut!!! 80% din semnele imbatranirii pielii sunt cauzate de mediul extern, in principal radiatiile UV si aerul poluat.

Unul dintre cele mai importante moduri de a avea grija de pielea noastra este sa o protejam de soare. Se pare ca lumina soarelui este responsabila de majoritatea modificarilor legate de procesul de imbatranire ce are loc la nivelul pielii. Productia de colagen, care este responsabila de fermitatea si elasticitatea pielii, scade semnificativ, iar pielea devine mai subtire si mai putin rezistenta la factorii externi. Cel mai bun mod este de a limita expunerea la soare si de a folosi protectia solara cu factor mare.
 
Mediul poluant determina formarea radicalilor liberi pe suprafata pielii si deteriorarea celulelor pielii, actiune ce incetineste procesele de regenerare. Antioxidantii puternici sunt cruciali pentru preventie: vitaminele C si E fac pielea sa para mai radianta si mai luminoasa.
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar