Diferentele de gen. Eliminarea stereotipurilor de gen.

Neurostiinta(stiinta care se ocupa cu studierea functionarii creierului) este un concept relativ nou dar care in ultimii 20 de ani a cunoscut o dezvoltare uimitoare. Progresele tehnologice sunt insemnate in acest domeniu de la imagistica la electroencefalograme, inteligenta artificiala a facut posibila patrunderea in "misterele creierului" cunoasterea acestuia si influentarea lui pentru o mai buna performanta cognitiva . Astazi poti sa iei o amintire din mintea cuiva si sa o afisezi pe un ecran, poti influenta un gand printr-un impuls electric.
  Dezvoltarea tehnologica a neurostiintei va duce la demontarea multor mituri despre creier, cum ar fi ca folosim doar 10% din creier sau ca un creier de barbat este diferit de cel al unei femei.
  In ceea ce priveste acest mit, neurostiinta alaturi de cercetari in psihologie si sociologie au reusit sa stabileasca ca inegalitatea de gen este in mintea noastra. Credintele culturale despre gen interactioneaza cu contextul social formandu-ne perceptii despre noi si despre ceilalti, ceea ce ne indruma obligatoriu sa facem o distinctie de gen.
  Inegalitatea de gen nu face parte numai din mintile noastre, ea este o parte indisolubila a biologiei noastre. Genele comanda hormonilor si  acestia, creierului. Dar astazi neurostiinta ne spune ca circuitele creierului sunt produsul mediului nostru fizic, social si cultural, ca si al comportamentului si gandurilor noastre. Fenomenul social al genului ajunge in creierul nostru si astfel devine parte a biologiei noastre celulare se imprima in ADN.
 Mintile noastre, societatea si neurosexismul creaza diferente.
  La nivel global se fac eforturi pentru inlaturarea stereotipurilor de gen. Legislativ , sunt numeroase norme care reglementeaza acest domeniu.
 In Congresul American s-a dezbatut de curand schimbarea anumitor pronume folosite in plenul american, cu scopul de a  onora toate identitatile de gen , "pentru ca acestea sa fie neutre din punctul de vedere al genului". Astfel in loc de " mama", "tata" se va folosi apelativul "parinte", in loc de " fiu", "fiica" se va folosi cuvantul "copil". Mai nou oamenii nasc copii", si nu, "femeile nasc copii".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.