Sărbatoarea Sânzienelor, noaptea în care se deschid ceruri și se îndeplinesc dorințe! Mituri de Sânzâiene.

Sărbatoarea Sânzâienelor, Dragaica sau Amuțirea Cucului este o străveche sărbătoare populară în jurul căreia sau țesut de-alungul timpului numeroase tradiții cu caracter mitic. Sărbătoarea coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, prăznuita în calendarul ortodox.

Cand sunt Sânzâienele?

Îndragita sărbătoare este celebrată in 24 iunie, zi care marchează sfârsitul solstițiului de vară, iar poveștile spun că, în  noaptea ce precede această zi, "cerurile se deschid" iar dorințele puse, se vor îndeplini, cu o condiție însă, să nu superi zânele, ielele, care vor ieși în această noapte să cânte și să danseze, să împarta bunăstarea si norocul.

Fetele din sate obișnuiau să pună noaptea, sub pernă, o coronița împletită din sânziene pentru a-l visa pe flăcaul care le va fi sortit de sot.

Sânzienele sunt plante cu florescențe galbene sau albe, frumos mirositoare care cresc în fânețe, cunoscute ca având proprietați terapeutice si miraculoase.

Buchetele din aceste flori, atârnate la ferestre, vor apara casa de rele și blesteme.

Tot in această noapte, Sanzâienele, vor lumina locul comorilor ascunse.

Mircea Eliade a scris celebrul roman mitic, Noaptea de Sânziene pornind de la esența filozofică a acestei sărbatori. O carte de citit!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Constructie casa pasiva. Costuri.

Cele mai importante vitamine pentru cresterea imunitatii #C, D, E

Transursoaia, povestea unui drum dintre Alba si Cluj.