Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

Brainstormingul este un proces in care membri unui grup emit cat mai multe idei spontane legate de un subiect anume, pentru a gasi solutii, rezolvari. Ulterior, aceste idei sunt supuse unor evaluari.

Brainstormingul nu este o tehnica in sine ci este un mod de aplicare a principiilor gandirii laterale.

Este o activitate de grup bazata pe urmatoarele principii, metode.

1. Metoda stimularii incrucisate

In sedintele de brainstorming provocarea o constituie ideile altora. Deoarece provin din alte surse decat propria minte, aceste idei pot servi ca stimuli pentru generarea altora. Chiar daca intelegem gresit o idee aceasta poate totusi sa reprezinte un stimul util. Se intampla adesea ca, pentru o persoana, o idee sa para evidenta, comuna, si totusi, atunci cand se combina cu alte idei din mintea altcuiva, sa rezulte ceva cu totul original.

Intr-o sedinta de brainstorming oferim stimuli altora si primim stimuli de la altii, adica stimulare incrucisata.

2. Metoda suspendarii judecatii

Sedintele de brainstorming le ofera oamenilor ocazia de a oferi sugestii intr-un cadru formal, pareri pe care, altfel, nu ar indrazni sa le emita de teama de a nu fi ironizati.

Intr-o sedinta de brainstorming poate fi emisa orice idee. Nicio idee nu e prea ridicola pentru a fi exprimata. Pe parcursul unei sedinte de brainstorming  sa nu incerce nimeni sa evalueze ideile avansate. Nu trebuie criticate si nici judecata noutatea ideeii.

3. Metoda cadrului formal

Valoarea sedintelor de brainstorming e data de cadrul formal in care acestea se desfasoara. Cu cat cadrul e mai neconventional cu atat vor fi si ideiile. 

Majoritatea oamenilor sunt atat de dominati de tipicul gandirii verticale incat ideea de a gandi lateral ii inhiba. Nu le place sa greseasca sau sa fie ridicoli, desi e posibil sa recunoasca valoarea creativa a acestor lucruri.

Numarul de participanti la o sedinta de brainstorming nu este limitat sau nelimitat, insa atunci cand participa mai putin de sase persoane, apar, de regula, contradictii, iar daca sunt mai mult de cinsprezece persoane, nu toata lumea are ocazia sa se implice suficient.

Timpul unei sedinte de brainstorming este acceptat ca fiind intre 20 si 40 de minute.

Formularea subiectului problema intr-o sedinta de brainstorming.

Orice problema poate constitui subiectul unei sedinte de brainstorming, insa modul in care este formulata problema are o influenta enorma asupra succesului abordarii.

Daca enuntul problemei este prea restrans, ideile sunt limitate atat de mult, incat e posibil ca sedinta sa se incheie cu cateva idei referitoare nu la problema in sine, ci la un anumit mod de gestionare a sa.

Exemplu:
Un enunt precum " imbunatatirea semaforizarii" nu va genera idei referitoare la controlul traficului decat prin semnalizare luminoasa. O astfel de formulare poate sa nu emita nici macar idei pentru un control mai bun al traficului cu ajutorul semafoarelor, pentru ca e posibil ca atentia sa se concentreze asupra costurilor de fabricare, intretinere si fiabilitate, in loc sa urmareasca eficienta acestui mijloc.

Braistormingul este, deci, o activitate de grup desfasurata intr-un cadru formal unde are loc o stimulare incrucisata a ideiilor fara a fi supuse imediat evaluarii pentru a se valida eficienta acestora.

Sursa: Edward de Bono, "Gandirea laterala"

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

Zacusca de vinete in stil traditional, salata de vinete sau vinete la gratar