Muraturi in saramura, cele mai bune muraturi


Murarea este procedeul de conservare a legumelor si fructelor, usor de realizat, prin care obtinem alimente gustoase si benefice pentru sanatate.

Muraturi in saramura

Pentru a pune muraturi pentru iarna avem nevoie de saramura, amestec de apa cu sare .

Muraturile, puse in saramura, sunt mult mai bune si mai sanatoase decat cele puse in otet sau conservate cu ajutorul altor ingrediente .

Acest procedeu simplu de murare in saramura este folosit si se bunicile noastre, reteta transmisa din mosi stramosi, si cu toti cunoastem gustul acestor muraturi.

Prin murarea legumelor si fructelor in apa cu sare, se declanseaza un proces natural de fermentare a  acestora, datorita actiunii bacteriilor bune, probioticele.

Reteta pentru cele mai bune muraturi:

Saramura pentru muraturi o putem prepara astfel:
 
La un litru de apa adaugam o lingura de sare cu varf.

In acest amestec putem adauga boabe de piper, de mustar si foi de dafin.
Fierbem bine ingredientele pana cand sarea este topita iar licoarea  va capata un aspect de chihlimbar de la condimentele adaugate.

Turnam apa peste legumele si fructele bine spalate, sigilam bine borcanele, sterilizate in prealabil, si apoi le lasam o saptamana, doua minim pana cand sunt bune de mancat.

In acest timp mai vanturam un pic borcanele pentru a omogeniza saramura, astfel ca drojdia lasata la findul borcanului sa se imprastie in intreaga compozitie, pentru o mai eficienta actiune asupra legumelor si fructelor puse la murat.

Fie ca sunt muraturi in borcane sau la butoi, obtinem astfel muraturi bune si sanatoase printr-o metoda simpla traditionala, muraturi in saramura.



 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming