Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar

 Pentru a putea supravietui, evolua si dezvolta din punct de vedere fizic, noi, oamenii trebuie sa mancam, sa ne alimentam cu hrana sanatoasa, necontaminata si variata, care sa includa cele trei mari grupe de nutrienti(macronutrientii), in cantitatile potrivite. 

Macronutrientii sunt:

Carbohidratii (glucide, zaharuri)
Proteinele (aminoacizi)
Grasimile (lipide) 

ZAHARUL , in intelesul larg al cuvantului, nu ne referim doar la zaharul de masa, ci la toate felurile de zahar obtinut din diferite surse vegetale, animale in diferite forme, este un carbohidrat, asadar, un nutrient esential in alimentatia umana.


Il gasim in lapte ( matern, de origine animala ) sub forma de lactoza. 

Il gasim in fructe, miere, siropuri vegetale sub forma de fructoza sau glucoza.


In radacinoase sub forma de sucroza. 
In aceasta categorie intra si zaharul de masa fie el alb, brun sau brut, extras din sfecla sau trestie de zahar .


Zaharul nu este acelasi lucru cu amidonul, alt carbohidrat pe care ll gasim in cartofi, banane, porumb, cereale.
 
Amidonul e transformat de catre corp in glucoza(dextrina apoi in maltoza),  celelalte zaharuri sunt transformate in glucoza(dextroza)  mult mai repede absorbita in corp.

Carbohidratii, atat zaharul cat si amidonul, fie ei simpli sau complecsi, sunt o sursa valoroasa de energie pentru organismul uman cu o actiune rapida. 
Glucoza neutilizata de organism ca si catalizator energetic este stocata de acesta sub forma de grasime, a doua sursa de energie a organismului uman.

Atunci cand avem surplus de zaharuri in corp procesul de sintetizare si procesare a acestora va fi ingreunat iar efectele pozitive ale zaharului acela de a furniza energia necesara organismului vor fi anulate si de aici pot aparea numeroase probleme de sanatate(consumul in exces de zahar din orice sursa, faciliteaza aparitia obezitatii, duce la un indice glicemic crescut ceea ce favorizeaza insuficienta insulara ,sensibilitatea la insulina, diabetul,cariile dentare si influenteaza echilibrul glucido-tiaminic, provoaca fluctuatii ale tensiunii arteriale, creaza un mediu acid la nivel gastro-intestinal).


ZAHARUL ALB, BRUN SAU BRUT?

Zaharul de masa pe care il folosim cu totii in ceai, cafea in produse de patiserie si in alte preparate, acel zahar pe care il gasim acum in aproape toate produsele de pe piata se extrage din seva trestiei de zahar sau a sfeclei de zahar si trece printr- un procedeu de procesare si rafinare care in functie de etapele sale poate sa scada considerabil calitatile nutritive ale acestuia.
Zaharul brut(nerafinat cu cantitati mari de melasa) este astfel de preferat zaharului alb si zaharului brun(zahar alb, usor rafinat, pastrandu-se un adaos de  melasa).

Melasa este siropul produs de prima fierbere a trestiei de zahar si a sfeclei. Contine mici cantitati de vitamine si minerale prin cristalizarea si rafinarea repetata a acesteia, aceste vitamine si minerale se pierd, de aceea zaharul alb este lipsit de acestea .

DE CE SE RAFINEAZA ZAHARUL?

Zaharul brut are un continut de zaharoza intre 88,5-99,0%.

Rafinarea zaharului e necesara pentru obtinerea unui procent mai mare de zaharoza facand astfel ca produsul finit sa fie mult mai solubil in lichide.

Pentru a obtine o substanta cu un continut redus de impuritati, transparenta si incolora si cu un continut maxim de zaharoza 99,9%, zaharul este rafinat, supus unui proces de purificare suplimentara bazat pe recristalizarea repetata a zaharului. 

Cert este ca fie el, zahar tos, invertit, brun, farin, candel,  gelifiant, verde, procesat sau sub oricare forma, zaharul, pe langa gustul lui dulce placut si pe langa faptul ca este furnizor de energie, provoaca dependenta. 

Consumul in cantitati mari dauneaza. De aceea in functie de nevoile energetice ale fiecaruia, bazate pe criterii de varsta, sex, greutate, afectiuni, activitati desfasurate(o persoana sedentara trebuie sa consume mai putin zahar decat o persoana activa) trebuie sa includem zaharul rafinat in alimentatie, referindu -ne aici la toate produsele care au zahar adaugat, in cantitati rezonabile si tinand cont de dieta adoptata, o dieta bogata in carbohidrati, fructe, paine, cartofi, orez, cereale, nu ar mai trebui suplimentata cu alte surse de zahar.

Creierul uman este consumator de energie, pentru a functiona in parametri optimi acesta are nevoie de glucide, cu alte cuvinte, creierul iubeste zaharul. Astfel eliminarea in totalitate din dieta a zaharului nu este o optiune inteleapta.

Un consum moderat de zahar este recomandat pentru buna functionare a organismului , de asemenea sursele din care provine acesta trebuie sa fie variate. 

A manca multe fructe sau numai fructe pentru aportul de glucide, poate dauna organismului la fel de mult ca si consumul zilnic de bauturi carbogazoase, sau alte produse care contin zahar adaugat . De asemenea alimentele bogate in glucide ar fi indicat sa fie consumate dupa masa, interactiunea cu alti nutrienti, lipidele de exemplu, facand ca absortia lor sa fie mai lenta fara a induce un soc glicemic in organism.

Nu putem evita consumul de zahar si nici nu trebuie sa facem acest lucru. Pe langa gustul placut, zaharul este energie, noi oamenii suntem o uzina energetica iar zaharul, sub orice forma a sa, este combustibilul necesar ca aceasta uzina sa functioneze. Mai mult decat atat, corpul uman este adaptat si are mecanismele necesare pentru a digera zaharul si al transforma in energie, atata timp cat nu- l supraincarcam si nu abuzam de capacitatea sa de metabolizare a substantelor ingerate, lucru valabil pentru orice mancam, zaharul nu ar trebui sa ne mai sperie ci sa-l consideram un aliment esential, cum, de altfel, si este.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia

Ce sutien mi se potriveste? Marimea corecta la sutien. Calculator marime sutien.