Ingredientele daunatoare din cosmeticele tale. Cum recunosti produsele cosmetice toxice?

Industria producatoare a produselor destinate ingrijirii si infrumusetarii aspectului fizic uman este unul din motoarele economice cu un rol deloc neglijabil in ceea ce priveste profitabilitatea si cererea pietei. 

Companiile producatoare de cosmetice s-au inmultit in ultimele doua decenii, pe langa arhicunoscutele L'oreal, Coty, Shiseido, Estee Lauder si marile nume brand din lumea modei au aparut numeroase companii la nivel mediu si de nisa, care promit sa devina concurenti seriosi pentru dinozaurii din domeniu, exemplu produsele coreene Purito sau produsele companiei canadieneThe Ordinary recent preluata de Estee Lauder.

La fel ca si cazul produsele alimentare,  procesul de producere a cosmeticelor este supus unor reguli stricte in ceea ce priveste folosirea ingredientelor si cantitatea acestora, pentru a nu se folosi ingrediente daunatoare, sau ,care daca prezinta risc de dauna minim, sa nu fie folosite in cantitati care ar putea duce la afectarea sanatatii .

 Acest proces este verificat si aprobat se FDA( Food&Drug Administration entitate de origine americana, un fel de guru mondial care decide ce e bine si ce e rau pentru sanatatea umana, in ceea ce priveste alimentatia si medicamentatia).

 Pe plan european verificarea produselor cosmetice puse pe piata e reglementata de Regulamentul(CE)1223/2009.

Cu toate acestea gasim la fel ca in produsele alimentare, o serie de ingrediente care nu sunt foarte prietenoase cu organismul uman, si totusi ele sunt folosite in continuare in industria alimentara cat si in cea cosmetica. De ce?

  Pentru ca doar foarte putine sunt categoric interzise, majoritatea au recomadari de folosire, sau utilizare in anumite cantitati(a nu se depasi un anumit procent cantitativ, informatii privind cantitatea recomandata si cea folosita nu se regasesc in prezent pe etichetele produselor).

 Astfel producatorii au o portita prin care pot jongla fara a fi sanctionati. Care este interesul acestora? Folosirea anumitor ingrediente care ar putea prezenta risc de dauna ajuta la prepararea mai rapida a produsului, la conservarea sa pe termen mai lung ceea ce duce la reducerea pierderilor si cresterea profitului. 

Atunci cand citim o lista cu ingrediente ne lovim de denumiri complicate care ne dau de inteles ca sunt substante chimice de origine naturala sau artificiala dar cum nu avem doctorate in chimie, si, sa recunoastem, nici in scoala nu ne- a prea atras aceasta materie, pe majoritatea dintre noi,  nu prea stim ce fac ele exact care sunt bune sau care nu , ce, cum si cat ne influenteaza sau ne afecteaza functionarea organismului.

        Unele ingrediente sunt folosite de ani buni cercetarea lor amanuntita si clasificarea lor s-a facut abia relativ cu putin timp in urma, pana acum cateva decenii in urma oamenii nu acordau o importanta acestor ingrediente si faptului ca folosirea lor sau folosirea in mod constant, regulat dauneaza organismului uman, de fapt nici nu erau mentionate pe ambalajele produselor, asta in cazul celor care aveau ambalaj.

   Cert este ca anumite ingrediente unele din ele fiind folosite inca impotriva recomandarilor negative in ceeea ce priveste utilizarea acestora, pot provoca alergii la nivelul pielii a aparatului respirator, digestiv manifestate in diferite forme roseata, umflaturi, iritatii puternice, dificultati de respiratie sau modificari hormonale ce pot afecta aparatul reproducator, modificari la nivel neurologic sau chiar ale ADN-ului cu risc cancerigen.

Insa datorita internetului astazi aproape fiecare dintre noi se poate informa despre orice doar cu cateva click-uri, insa si aici trebuie sa cernem informatia si sa utilizam surse sigure( site -uri acreditate) caci nu tot ce se povesteste in larga lume virtuala e adevarat,  si o informatie eronata folosita drept ca valabil corecta poate fi  mai periculoasa decat un imgredient daunator in sine, dar asta este subiectul altui articol, sa revenim ,asadar, la topicul in desfasurare. 

Ce ingrediente trebuie evitate in totalitate in produsele cosmetice?

In primul rand cu totii am auzit de ei, parabeni (propilparaben sau E216, metilparaben sau E218 etilparaben si lista continua...acele E-uri  despre carese tot face vorbire). Ce fac ei?

 Sunt conservanti care inhiba dezvoltarea bacteriilor si fungilor, cresc astfel durabilitatea pe piața a unui produs cosmetic sau alimentar . Din acest motiv au fost folositi in aproape toate produsele cosmetice pana acum 15 ani cand au inceput sa apara primele etichete cu " fara parabeni". 

De ce acesti aditivi atat de folositi( atentie! inca se folosesc in anumite produse in prezent) au devenit deodata bau bau -ul care trebuie evitat cu orice pret .
Pentru ca a fost primul ingredient declarat neconform din lunga lista la care s-a ajuns azi, din compozitia cosmeticelor si a alimentelor.

         Anumite studii au concluzionat ca parabenii pot provoca alergii ca dermatita de contact si chiar pot influenta in mod negativ sanatatea organelor, fiind lejer absorbiti in organism, atunci cand sunt folositi in concentratii mari nepermise .
 
Sunt inlocuiti de ethylhexylglycerin si phenoxyethanol, momentan declarate ingrediente fara risc de dauna .

Alcohol denat, stearyl alcohol si propylene glycol.

Nu orice ingredient care contine cuvantul alcool e rau , insa in cazul alcohol denatului nu prea exista parte buna inafara de faptul ca la fel ca si celelalte doua ingrediente mentionate  are efecte asupra proprietatilor hidratante ale unui produs cosmetic .

 Ajuta in controlul ingredientelor uleioase , grase minimalizand efectele acestora, ajutand la intinderea si absortia rapida a unui produs. Insa folosirea in exces poate avea efect contrar, daunator.

Stearyl alcohol retine umezeala in piele, propylene glycol atrage umezeala in piele. Folosite in cantitati mari in mod repetat aceste ingrediente prezinta risc mediu de dauna.  

De aceea este recomandat a se evita produsele care contin unul dintre aceste ingrediente enumerat in primele cinci din lista de ingredientelor aferenta produsului.

 Ordinea enumerarii ingredientelor intr- un produs e stabilita de procentajul cel mai mare cantitativ a unui ingredient dintr-o compozitie.

Parfum

Iata ingredientul poate singurul considerat a avea risc mare de dauna. De ce ?  

Pentru ca denumirea de "parfum" permite producatorului sa foloseasca minim  15 ingrediente care nu apar in lista atasata produsului, printre care si ftalati derivati ai naftalinei, ingrediente pe care nu le verifica nimeni .

De aici si noua practica de mentionare pe anumite produse a sintagmei "fara parfum" pentru a semnaliza un grad scazut  daunator al produsului fata de cele care contin parfum.

Titanium dioxid

Personal, consider acest ingredient, chiar daca este catalogat ca produs de risc mediu, ca fiind unul din cele mai periculoase ingrediente folosite in industria cosmetica! De ce ?

Pentru ca poate modifica structura ADN-ului fiind astfel un ingredient cancerigen(exista studii certe in acest sens, dar folosirea lui fara a se depasi anumite cantitati recomandate este inca permisa).  

Titanium dioxid il intalnim in cremele pentru protectie solara( produs cosmetic cu numeroase ingrediente de risc), in pudrele pentru bebelusi, deodorante, fonduri de ten(alt produs cu numeroase ingrediente de risc).

Daca vrei sa verifici ingredientele cosmeticelor tale si daca le poti folosi in siguranta ai la indemana numeroase site-uri care iti vor spune tot ce vrei sa sti despre compozitia produsului pe care il folosesti.

Dimeticona

Despre acest ingredient pe baza de silicon folosit in aproape toate produsele cosmetice, se spune ca este un ingredient sigur, mai putin faptul ca nu lasa pielea sa respire, este considerat "safe" pentru organism dar daunator pentru mediul inconjurator.

Desi ingrediente naturale cu proprietati recunoacute unul hidratant, emolient sau in reglarea activitatii glandelor sudoripare, petroleum(vaselina)si aluminium sunt alte doua ingrediente cosmetice care folosite des si in procente mari afecteaza sanatatea.

SLS-urile (sulfatii) prezenti in sampoane si sapunuri sunt alte ingrediente ce pot provoca iritatii grave ale pielii.

Le las aici trei dintre ele:

  www.byrdie.com/skincare-ingredients-glossary

incidecoder.com/products
 
cosdna.com/eng/ingredients.php

Marca, brandul nu garanteaza folosirea a 100% ingrediente care nu prezinta risc de dauna, de asemenea certificarea unor produse ca folosind ingrediente bio/eco sau organice nu este o garantie  ca aceste ingrediente nu pot fi daunatoare.

 Produsele luxury nu garanteaza folosirea unor ingrediente pur prietenoase cu pielea precum nici produsele low cost nu pot fi catalogate, ca ar folosi ingrediente daunatoare, doar din privinta pretului, dimpotriva sint creme ieftine cu ingrediente 100% sigure si creme de brand foarte costisitoare cu numeroase ingrediente in lista cu risc de dauna. Nu discutam aici eficienta si proprietatiile active ale acestor creme, fie ele scumpe sau ieftine, vorbim strict de prezenta sau lipsa ingredientelor care prezinta risc de dauna .

Cum alegi un produs cosmetic care sa- ti aduca beneficii si sa nu aiba efecte contrare scopului pentru care a fost creat: infrumusetare, reintinerire, ingrijire.

Citesti lista de ingrediente, evita pe cat posibil cosmeticele cu ingrediente ce prezinta un risc de dauna ridicat, te informezi cu privire la acestea,  verifici simbolul PAO cu cat termenul de expirare recomandat este

mai scurt ex: 6M in loc de 12 M inseamna ca produsul are mai putine substante cu rol de conservanti, coloranti sau de fixare, acoperire a altor substante.

O lista cat mai scurta a ingredientelor, nu neaparat ca una mai lunga ar avea (am vazut produse cu 62 ingrediente sigure, si produse cu 12 ingrediente din care 6 prezentau risc de dauna), sigur ingrediente daunatoare, insa sunt mai usor de verificat.

Si nu in ultimul rand verifica modul de sigilare a produselor cosmetice. Nu cumpara niciodata un produs care nu este ambalat si prevazut cu sisteme de desfacere care sa te avertizeze daca produsul a fost desigilat si integritatea lui putea fi afectata.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar