20 iulie. Ziua mondială a șahului.

Șahul este un vechi joc, la care iau parte doi jucători combatanți.

Jocul de șah implică folosirea unei table împarțită în 64 de  patrățele care alternează alb- negru, câte 16 piese albe, pentru un jucător și 16 piese negre, pentru oponentul său.

Este un joc de strategie si constă în capturarea pieselor unui jucător de catre celălalt, folosind mișcări tactice ingenioase . Jocul se termină atunci când unul din jucători va pierde majoritatea, sau  toate piesele, ramânandu-i pe tablă doar regele, sau când se află în șah mat.

Ce este șah-matul?

Atunci când regele este atacat de o piesă a adversarului această situație se numește șah, și forțează pe cel atacat să iasă din șah mutând regele, ceea ce îl poate face pe acesta vulnerabil la alte atacuri și îl forțează să cadă în capcana creată de adversar, care să ducă la șah mat.

Șah matul este ipostaza în care se află regele atunci când este atacat și nu mai există nici o mutare posibilă prin care să scape de atac fară a se afla în șah.

Crește șahul, IQ-ul?

Cercetări recente realizate într-un    grup de studenți americani au dovedit  că jocul de șah stimulează și chiar îmbunătățește performanța cognitivă. 

Ziua de 20 iulie este consacrată ca ziua mondială a șahului.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sedinta de brainstormig. Ce inseamna, metode de brainstorming

City break venetian. Ce sa vizitezi in Venetia

Ce este zaharul? Pro si contra consumului de zahar